Open ended hračky: 10 tipů na ty nejlepší

Už jste slyšeli o open ended hračkách s otevřeným koncem, se kterými si děti mohou hrát na sto způsobů? Open-ended hračky jsou navrženy tak, aby podporovaly kreativitu a představivost dětí tím, že nejsou vázány na jediný způsob hraní nebo konkrétní výsledek. Tím, že si s nimi můžou hrát různými způsoby podporuje rozvoj kognitivních a sociálních dovedností. V tomto článku se podíváme na nejlepší open ended hračky, které podpoří kreativitu, fantazii a představivost.

nejlepsi-open-ended-hracky

Co jsou open ended hračky? 

Open ended hračky jsou hračky a pomůcky pro hru s otevřeným koncem, se kterými si děti mohou hrát na mnoho způsobů. Otevřená hra nabízí dětem možnost využít vlastní fantazii a kreativní myšlení. Jsou to jednodušeji řečeno hračky, se kterými si děti můžou tvořit své světy a scénáře –nejčastěji jsou to různé stavebnice nebo modelíny. 

Tyto hračky a hry nemají daná pravidla a nemají určitý výsledek, jako má třeba skládání puzzle, což bychom mohli zařadit do closed ended hraček. Mezi nejznámější open ended hračky patří různé dřevěné kostky, stavebnice a dřevěné skládačky, ale také modelíny a modelovací hmoty, se kterými si děti mohou hrát na mnoho způsobů.

Jaký je rozdíl mezi open ended a close ended hračkami

Už víte, co jsou open ended hračky, takže hlavní rozdíl mezi nimi a close ended hračkami je cíl hry. U close ended hraček je jasně dané, co se tvoří, kdy hra končí a jaký má být výsledek. Mezi close ended hračky patří puzzle, deskové hry, karty a další. I tyto hračky je ovšem možné zapojit do open ended her a využít je jako figurky nebo materiál. U close ended hraček i děti ví, co je výsledek a mají pak dobrý pocit z dokončené práce.

Co rozvíjí open ended hračky

Když si děti mají vymyslet, jak si budou hrát, podporuje to jejich představivost, fantazii a kreativitu. Mají například magnetickou stavebnici a je na nich, co z ní postaví, jestli budou jednotlivé části třídit podle barev či velikosti nebo jestli je využijí jako materiál pro jinou hru a něco z nich „uvaří”. Jednoduše přemýšlí nad tím, jak svou představivost promítnout do konkrétní podoby, což podporuje kognitivní procesy. Díky tomu se zlepšuje i komunikace a schopnost najít řešení problémů i v dospělosti. Proč dětem pořídit open ended hračky?

  • Podporují kreativitu, představivost a fantazii,
  • trénují znalost barev a tvarů,
  • zlepšuje se jejich prostorové vnímání,
  • zlepšení schopnosti najít řešení,
  • podporují motorický vývoj,
  • jsou skvělé pro interakci v kolektivu.

Tip: Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem?

10 tipů na ty nejlepší open ended hračky

Nyní se podíváme na to, jaké jsou ty nejlepší open ended hračky, které si děti zamilují. Připravili jsme pro vás seznam 10 nejoblíbenějších hraček s otevřeným koncem. 

Magnetická stavebnice

Stavebnice jsou univerzální hračkou, která nesmí chybět v žádné domácnosti s dětmi. Zabaví kluky i holky v různém věku, podporují konstrukční dovednosti a prostorové myšlení. Ze stavebnice si děti mohou postavit cokoliv je napadne a využít jednotlivé dílky i při dalších aktivitách, jako je třídění, při hře na vaření nebo klidně bagrování. 

A protože magnety jsou pro děti fascinující, je magnetická stavebnice volbou. U nás najdete magnetické stavebnice v různých provedeních od kuličkových drah, magnetických stavebnic aut až po magnetické základny a další komponenty.

Magnetická stavebnice - open ended hračky

Hedvábné šátky

Šátek nemusí být jen obyčejný kus oblečení, ale může to být také skvělá hračka. U nás na hedvábných šátcích totiž najdete nejrůznější bludiště a městečka, která mohou dětem posloužit jako zábavná hrací plocha. Některým se zalíbí šátek Pohádkový svět nebo šátek Rok na farmě. Stačí vám pár figurek a hra může začít.

satek-barevne-bubliny

Akrylové kostičky

Pro milovníky barev máme akrylové kostičky v krásném barevném provedení. Děti si mohou nejen stavět, ale i třídit podle barev nebo je využít pro hru se světlem a objevovat sluneční paprsky, které skrze kostičky mohou prosvítat. Hodí se také pro hraní na světelném panelu.

akrylove-kosticky

TIP: 11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

Duháčci a sypké směsi

Duháčci jsou dózy, které obsahují sypký materiál jako je barevná rýže, cizrna nebo těstoviny. Sypké směsi mohou děti využít jako materiál při bagrování, přesypávání, třídění ale také z nich třeba skládat různé obrazy a tvary. Pokud se vaše dítě rádo hrabe třeba venku v hlíně, tak se mu určitě zalíbí i hrabání v barevné rýži, které navíc děti uklidňuje. Najdete u nás duhovou rýži, barevnou rýži, cizrnu i těstoviny nejrůznějších tvarů.

tubus-havet

Domácí modelína – Mamolína

Mezi další oblíbené materiály patří modelína, se kterou si děti mohou vytvořit nejrůznější tvary, zvířátka nebo ji využít jako součást smysloboxu. My vyrábíme vlastní modelínu, která je měkoučká, voňavá a děláme ji v mnoha provedeních, ve kterých najdete třeba třpytky nebo drobné hračky. 

S naší domácí modelínouMamolínou si mohou hrát děti už od 1 roku. Mezi favority patří mamolína Neopič se, Malý jednorožec a mamolínová Hmyzí dóza.

mamolina-les

Sliz

Které dítě nemá rádo sliz? Sliz patří mezi nejpopulárnější hračky u dětí vůbec. Je to zajímavý smyslový materiál, který fascinuje malé i velké, takže mnohdy si s ním hrají i rodiče. Náš domácí sliz – Slizáček rozvíjí motoriku, koordinaci pohybů a kreativitu. Můžete ho využít na hraní na spoustu způsobů, ale většina lidí ho jen natahuje. Najdete ho u nás v šesti provedeních a každý je prostě boží. Skvěle s ním zabavíte děti třeba na návštěvě nebo na cestách. Navíc vám vydrží při správné údržbě klidně 3 měsíce. Vyzkoušejte hedvábný sliz Mořská panna, pěnový sliz Víla nebo gelový sliz Vesmír.

Tip: 5 tipů na nejlepší antistresový sliz pro děti i dospělé

slizacek-drak

Kinetický písek

Lákají vás smyslové materiály s netypickou strukturou? Pak se vám zalíbí kinetický písek – KineťáčekKinetický písek je podobně jako sliz nebo modelína skvělým materiálem pro nejrůznější tvoření. Podporuje jemnou motoriku a můžete si s ním vytvořit třeba vlastní smyslobox. Kinetický písek vyrábíme v různých variantách jako vodní kineťáček, pavučinkový nebo kouzelný, který  je chvíli sypký, chvíli tuhý jako kámen. Kineťáčka u nás najdete samotný nebo v tematické dóze s více barvami a malými figurkami. Mezi nejoblíbenější patří dóza Víly, dóza Stavba nebo Pouť.

kozelny-kineticky-pisek

Smysloboxy

Aby vaše děti měly více možností k otevřené hře, je nejlepší jim pořídit smyslobox, který obsahuje sypký materiál, kinetický písek, drobné hračky a figurky na dané téma a může opravdu tvořit svůj svět. Smysloboxy zahrnují skvělou kombinaci open ended hraček spolu se smyslohraním. Rozvíjí jemnou motoriku, fantazii a kreativitu. Ať už vás zaujaly malé smysloboxy nebo rovnou ty velké, přijdou si na své holky se smysloboxem Dívčí městečko nebo Včelí svět a kluci zase se smysloboxem Staveniště.

45_arkticky-smyslobox-1

Dřevěné hračky

Dřevo patří k jednomu z nejoblíbenějších materiálu pro hračky. Dřevěné kostičky a sady jsou skvělé pro stavění všelijakých opevnění nebo vysokých komínů, ale také k poznávání fyzikálních zákonů či ke tvoření malých světů. Navíc i dřevěné kostičky mohou být originální, a to třeba v provedení do tvaru X, v podobě schodů, okének, domečků nebo v kombinaci s barevnými součástmi pro hru se světlem. Kromě dřevěných kostek se pro open ended hraní hodí i další dřevěné hračky a pomůcky, jako jsou třeba dřevěné komponenty pro tvorbu mandal v TickiTsetu, oblíbená dřevěná duha s kuličkami, dřevěné stromečky nebo nejpopulárnější velký set barevných dřevěných mandal, se kterým si děti mohou hrát na nespočet způsobů.

drevene-montessori-hracky

Vodní perly

Pokud i vaše děti mají rády i hraní ve vodě, budou se vám hodit i vodní perly. Vodní perly jsou malilinkaté kuličky, které po naložení do vody zvětší svůj objem na cca 17mm. Hodí se především pro mokré smyslohraní, ale klidně i do vany. Po použití je stačí nechat vysušit a můžete je použít znovu.

Tip: Už jsou jim 3 roky? 12 tipů na kreativní hračky pro děti

vodni-perly

Jak si hrát s open ended hračkami

Může se stát, že jakmile dítěti pořídíte novou open ended hračku, nebude hned vědět, co s ní. Proto je lepší, když si na začátku budete hrát s nimi. Hlavní je vždy vybírat open ended hračky podle zájmů a schopností dětí. Uvidíte, že postupem času, jakmile se děti s novou open ended hračkou seznámí, už budou samy vymýšlet, co s nimi. Jak si hrát s open ended hračkami?

  • U menších dětí: S menšími dětmi můžete třídit nebo seřadit jednotlivé tvary podle barev a velikostí a různě je skládat na sebe.
  • U větších dětí: S nimi už můžete stavět konkrétní stavby jako hrady, pevnosti nebo třeba vysoké komíny.
  • Společné hraní: Můžete zapojit více dětí různých věkových skupin a každý si najde to své. Nejde o to, jakou mají open ended hračku, ale co z ní dokážou společnými silami vytvořit. 
  • Tvorba vlastního světa: Skvělým způsobem, jak využít více různých hraček a materiálů je vytvořit si vlastní malý svět. Vezměte figurky a postavičky, které máte doma a na tácu si rozdělejte třeba kinetický písek a barevnou cizrnu. Přidejte bagry, domečky a máte své vlastní městečko.

Mohlo by vás zajímat: 3 nejlepší hračky na motorické hry pro děti

Nejčastěji kladené otázky

Co jsou open ended hračky?

Jsou to hračky s otevřeným koncem, se kterými si děti mohou hrát na mnoho způsobů. Otevřená hra nabízí dětem možnost využít vlastní fantazii a kreativní myšlení. Tyto hračky a hry s nimi nemají daná pravidla a nemají určitý výsledek, jako je třeba skládání puzzle. Mezi nejznámější open ended hračky patří ty, se kterými se dá hrát na více způsobů, jako jsou třeba dřevěné kostky, stavebnice a dřevěné skládačky, ale také modelíny a smyslový materiál.

Jaké jsou nejčastější materiály open ended hraček?

Mezi nejběžnější materiály patří dřevo, ze kterého se vyrábí různé stavebnice, kostky či jiné dřevěné pomůcky. Oblíbené jsou ale také smyslové materiály, jako je domácí modelína, kinetický písek, sliz pro děti nebo třeba barevná rýže.

Jak podporovat kreativitu dítěte při hraní s open ended hračkami?

Podpora kreativity dítěte spočívá v poskytnutí prostoru, materiálů a inspirace, ale také v povzbuzování a uznávání jeho úspěchů. Zpočátku množná děti nebudou vědět, jak si hrát, proto bude dobrá vaše asistence s novou hračkou. Ukažte dítěti, co všechno může podniknout a pak už si bude další způsoby hry vymýšlet samo.

Můžou open ended hračky pomoci dětem s rozvojem specifických dovedností?

Ano, různé typy open ended hraček mohou přispět k rozvoji motorických, kognitivních, sociálních a emocionálních dovedností dětí.