7 tipů na nejlepší dřevěné hračky pro děti

Dřevěné hračky jsou skvělou volbou jak pro děti, tak pro rodiče, kteří hledají alternativu k běžným plastovým hračkám. Dřevěné hračky pro děti nejsou jen esteticky přitažlivé, ale také aktivně podporují rozvoj motorických dovedností, fantazie a kreativity dětí. Kromě toho jsou dřevěné hračky bezpečné, šetrné k životnímu prostředí a svou trvanlivostí mohou sloužit po několik generací.

drevene-hracky-pro-deti

Typy dřevěných hraček pro děti

Pokud se poohlížíte po hračkách z přírodního materiálu, pak určitě sáhněte po těch dřevěných. Můžete vybírat hned z několika různých tipů:

  • Dřevěná obtiskávátka: Dřevěná obtiskávátka jsou skvělým nástrojempro rozvoj dětské kreativity a jemné motoriky. Tyto sady dřevěných bloků s vyřezanými tvary, obrázky nebo písmeny nabízejí nekonečné možnosti. Děti je mohou použít k vytváření otisků na papír, látku nebo do modelíny.
  • Dřevěné puzzle nebo skládačkyDřevěné puzzle jsou jednodušší a robustnější alternativou k tradičním kartonovým puzzlům. Jsou ideální pro menší děti, protože jsou odolnější a snadněji se s nimi manipuluje.
  • Dřevěné kostkyDřevěné kostky asi nechybí v žádné dětské sbírce hraček. Patří k nejoblíbenějším dřevěným hračkám a navíc podporují rozvoj jemné motoriky, koordinace a vizuálního vnímání. Hraní s dřevěnými kostkami otevírá dětem svět nekonečných možností, kde mohou stavět, tvořit a objevovat.
  • Dřevěné figurkyDřevěné figurky jsou také velmi populární dřevěné hračky pro děti, protože si s nimi děti mohou tvořit své vlastní příběhy. To rozvíjí kreativitu i sociální dovednosti, ale hlavně to děti nesmírně baví. 
  • Dřevěné hudební nástrojeDřevěné hudební nástroje jako xylofony, tamburíny, flétny nebo malé bubny podporují rozvoj hudebních schopností u dětí. Tyto hračky jsou sice extrémně populární u dětí, ale bývají málo populární u dospělých. 😁 Přesto je doporučujeme, protože hudební nástroje rozvíjí rytmické cítění i koordinaci.
  • Dřevěné destičkyDřevěné destičky jsou často používány k učení různých dovedností. Mohou obsahovat písmena, čísla, různé tvary nebo jiné edukativní prvky. Pomáhají dětem učit se základním konceptům, jako je abeceda, barvy, zvířátka, čísla a mnoho dalšího.
 

TIP: Jaké kreativní sady koupit pro nejmenší?

7 tipů na nejlepší dřevěné hračky pro děti

Dřevěné hračky mají spoustu výhod, a to hlavně, že jsou odolné, udržitelné a dlouho vám vydrží. Hraní s dřevěnými hračkami u dětí rozvíjí jemnou motoriku, kreativitu, fantazii a logické myšlení.

Při výběru dřevěných hraček máte u nás na e-shopu široký výběr. Sepsali jsme tak pro vás 7 tipů na ty nejlepší dřevěné hračky pro děti.

TIP: Přečtěte si, které hračky nejlépe rozvinou jemnou motoriku.

Sada dřevěných kartiček Dinosauři 

Pro všechny milovníky dinosaurů doporučujeme dřevěnou sadu smyslových kartiček, které obsahují obrysy dinosaurů. Kartičky využijete například při obtiskávání do modelíny, obkreslování nebo hraní si se smyslovým materiálem jako je barevná rýže nebo cizrna.

karticky-dinosauri

Dřevěná duha s kuličkami

Dřevěná duha s kuličkami je deska ve tvaru duhy, která při hraní s kuličkami podporuje rozvoj jemné motoriky a učení barev. Deska má velikost 32x19 cm a součástí balení je buď 30 barevných kuliček nebo čistě dřevěných. 

duha

Dřevěná deska na abecedu

Dřevěnou vkládací desku ocení asi především všichni předškoláci. Deska má v sobě vytvarovaná místa na písmenka, která využijete v kombinaci s naší pryskyřicovou abecedou či na vysypávání smyslového materiálu. Desku můžete využít volně na podložce, nebo ve spojení se stolem Flisat z Ikei. Pasuje také do stolku Carry Play s nástavcem.

 

deska-abeceda

Dřevěné kartičky Farma

Další skvělou dřevěnou hračkou je sada kartiček se zvířátky. Kartiček je v balení 10 a obsahují tvary různých zvířátek, například koně, oslíka nebo slepici. Kartičky se dají využívat při obtiskávání, obkreslování, hře se stíny nebo se smyslovým materiálem.

farma

Dřevěné kostičky ve tvaru X

Pro všechny malé stavitele doporučujeme dřevěné kostky ve tvaru X, s kterými se perfektně staví, skládá a poznává. Sada obsahuje 32 kusů, ale kostky se dají dokoupit i jednotlivě. Stavebnice je vhodná pro děti od 3 let.

TIP: Kreativní hračky pro děti od 3 let.

drevene-kostky-x

Obtiskávací destičky stopy zvířat

Skvělou hračkou pro seznámení se zvířátky jsou obtiskávací destičky se stopami zvířat. V sadě je 8 destiček, na kterých jsou z jedné strany stopy a z druhé je zvířátko, kterému stopa patří. Destičky jsou perfektním doplňkem k naší domácí modelíně Mamolíně.

stopy-zviratek

 

Dřevěný set s pískovnicí

Set s pískovnicí obsahuje dřevěný tác, dřevěnou tužku, hladítko, tři pytlíčky s barevnou solí a 16 předlohových kartiček. Co s tím vším? Na tác vysypeme sůl a s dítkem můžeme do soli prstem malovat. S nápady, co zrovna malovat mohou pomoct právě kartičky s předlohami různých tvarů. Hračka je skvělá na kreativitu, jemnou motoriku nebo třeba na naučení se psát a kreslit.

set-piskovnice

Často kladené otázky

Jak se starat o dřevěné hračky?

Dřevěné hračky je třeba udržovat čisté a suché. Měly by se pravidelně otírat vlhkým hadříkem a občas můžete použít šetrný čisticí prostředek. Je důležité hračky neponořovat do vody nebo je nenechávat namočené, protože voda může způsobit, že dřevo nabobtná nebo zplesniví. Po čištění nechte hračky důkladně uschnout na vzduchu.

Pro jaký věk dítěte jsou dřevěné hračky vhodné?

Dřevěné hračky jsou k dispozici pro různé věkové kategorie, od kojenců až po starší děti. Je však důležité vybírat hračky, které jsou přiměřené věku vašeho dítěte, aby byly bezpečné a aby odpovídaly rozvojovým potřebám vašeho dítěte.

Proč dítěti pořídit dřevěné hračky?

Dřevěné hračky jsou často považovány za ekologičtější než plastové. Navíc jsou obvykle větší a pevnější, a tak mohou vydržet dlouhá léta. Dřevěné hračky také podporují u dětí kreativitu a jejich senzorický rozvoj.