Jemná motorika: Jaké hračky a pomůcky ji nejlépe rozvinou?

Jemná motorika je pro člověka extrémně důležitá, protože právě ta nás odlišuje od jiných savců. Dokážeme díky ní provádět precizní a koordinované pohyby, což je důležité nejen při psaní, kreslení, ale i třeba při zavazování tkaniček a oblékání. Čím více ji s dětmi budeme trénovat, tím rychleji tohle všechno zvládne. Jak můžeme podpořit vývoj jemné motoriky pomocí kreativních hraček a pomůcek? Vše se dozvíte v tomto článku.

jemna-motorika-jake-hracky-a-pomucky-ji-nejlepe-rozvinou

Co je jemná motorika

Jemná motorika je koordinace jemných pohybů rukou, zápěstí a prstů. Nácvik a zdokonalování jemné motoriky u dětí je je důležitou součástí vývoje dětí. Díky jemné motoriky si děti zlepšují svaly rukou a prstů a díky tomu mohou psát, kreslit, stříhat, zapnout si bundu, jíst lžičkou a další každodenní činnosti. Děti se tak učí manipulovat s drobnými předměty a rozvíjí i své další dovednosti.

Proto je důležité jemnou motoriku trénovat a rozvíjet ji pomocí hraček a pomůcek, jako jsou smyslové materiály, modelíny nebo sliz, které děti zároveň zabaví. Správně vyvinutá jemná motorika má i pozitivní vliv na kognitivní funkce dítěte, jako je paměť, koncentrace a vývoj řeči. 

 

Rozdíl mezi jemnou a hrubou motorikou

Na rozdíl od jemné motoriky hrubá motorika zahrnuje spolupráci a koordinaci větších svalových skupin při denních činnostech jako chůze, skákání, běhání nebo třeba jízda na kole. Díky hrubé motorice tak děti zlepšují celkovou koordinaci pohybu svého těla.

Jak poznat, že dítě nemá dobře rozvinutou jemnou motoriku

Pokud dítě nebude rozvíjet a trénovat jemnou motoriku, může mít potíže s drobnými pohyby, což se odráží i v každodenním životě. Poznáte to tak, že má dítě problém si třeba zapnout mikinu, knoflíky nebo třeba si zavázat tkaničky. Všímejte si, jak dítě drží pastelky, jak jí příborem a jak dokáže pohybovat při drobných činnostech prsty a rukama. Dostatečně nevyvinutá jemná motorika navíc může do budoucna souviset s problémy s řečí nebo výtvarnými dovednostmi, protože souvisí s grafomotorikou (kreslení, psaní) a vizuomotorikou (spolupráce rukou a očí).

TIP: 3 tipy na nejlepší hračky na motorické hry pro děti

Jak se u dětí rozvíjí jemná motorika s věkem

Abychom mohli správně podpořit vývoj jemné motoriky a zároveň abychom odhalili možné potíže, pojďme se podívat, jak se u dětí vyvíjí jemná motorika s věkem. 

  • Jemná motorika u dětí do 1 roku: V tomto období se nejvíce rozvíjí zrak, sluch a reflexy. Pohyb končetin se zdokonaluje a vyvíjí se jemná i hrubá motorika. Děti zvládnou klešťový úchop a dokážou zvednout např. korálek ze země. V tomto období můžete podpořit motoriku dětí motorickou deskou nebo smyslovou lahvičkou pro miminka
  • Jemná motorika u dětí od 1-2 let: V rozmezí od jednoho roku do dvou let děti velice zajímá jejich okolí, ale ještě moc neumí spolupracovat s předměty okolo. Učí se jíst lžičkou, pít z pohárku a trénuje úchop, rozepínají větší knoflíky nebo staví na sebe předměty. Jemnou motoriku v tomto období můžete s domácí modelínou, smyslovými kostkami nebo reflexními zvukovými koulemi.
  • Jemná motorika ve 3 letech: Ve třech letech si děti už rády malují a tvoří. Dokážou už dobře komunikovat a jemná motorika se čím dál rychleji zlepšuje díky kreativních hračkám. Jejich vývoj jemné motoriky podpoří smyslové materiály jako kinetický písek, dětský sliz a nejrůznější smysloboxy.
  • Jemná motorika ve 3-6 letech: V tomto období vývoj zpomaluje a začínají být vidět první známky nedostatečně vyvinuté jemné motoriky. Děti v předškolním věku už mají dobře koordinovaný pohyb, zvládnou i náročnější výtvarné a kreativní činnosti, jako navlékání i menších korálků, stříhání, lepení, stavění stavebnice, uspořádat předměty, skládat vzdělávací puzzle.

TIP: Už jsou jim 3 roky? 12 tipů na kreativní hračky pro děti

Jak podpořit vývoj jemné motoriky hračkami a pomůckami

Nejlepším způsobem, jak podpořit vývoj jemné motoriky, je pořídit dětem kreativní hračky se kterými mohou tvořit, jako jsou modelíny, smyslové boxy, stavebnice a další. Ne vždy chcete, aby se děti hrabaly venku v blátě nebo hlíně. Takto jim můžete dopřát objevovat různé materiály a struktury z domova za každého počasí a ročního období. 

Tvoření z domácí modelíny

S naší domácí modelínou si mohou hrát děti už od jednoho roku. Krásné voní a můžete z ní vyrobit nejrůznější tvary či zvířátka. Podporuje rozvoj jemné motoriky, hmatu i čichu. Navíc ji u nás najdete i v tematických provedeních s dinosaury, s jednorožci nebo s lesními zvířátky. Je vyrobená z jedlých surovin, takže když ji kousek sní, nic se jim nestane.

 

Hraní se sypkým smyslovým materiálem

Protože děti rády hrabou ve všem, co je okolo, nabídněte jim smyslový materiál, jako je barevná rýže, cizrna nebo třpytivé těstoviny, ve kterěm se děti mohou prohrabávat, mohou ho přesypávat, tvořit z něj obrázek. Hraní se sypkými materiály je příjemné a zábavné nejen pro děti, ale i pro dospělé. Dokáže to děti uklidnit a podporuje to jejich kreativitu. Mezi nejoblíbenější patří: Kočičkový tubus s cizrnou a dobrými hračkami, tubus Havěť plný hmyzu, Duháček Jednorožčí cizrna a duhová rýže.

duhacek

Tvoření s kinetickým pískem

Už jste se někdy prohrabávali v kinetickém písku? Pokud ano, víte, že je to něco naprosto úžasného, co si zamilují malí i velcí. Kinetický písek je skvělou pomůckou pro tvorbu vlastních smysloboxů a podporou jemné motoriky. Náš Kineťáček si vyrábíme sami a můžete ho pořídit samotný nebo v tematické dóze s více barvami a malými figurkami. Mezi nejoblíbenější patří dóza Jednorožec, dóza Stavba nebo Vesmír.

TIP: 10 tipů na nejlepší hračky pro dvouleté dítě

doza-stavba

Skládání puzzle a vzdělávací puzzle

Na rozdíl od klasického puzzle je vzdělávací puzzle navrženo tak, aby stimulovalo učení a zároveň děti zabavilo. Zaměřuje se kromě jemné motoriky i  na další oblasti vývoje dětí. Vzdělávací puzzle může mít různou obtížnost, a tak můžete sehnat vzdělávací puzzle pro všechny věkové kategorie. Pro předškoláky se hodí smyslový tácek Vesmír nebo smyslový tácek Lidské tělo, pro větší děti puzzle s písmeny, aby se jim dobře učila abeceda.

TIP: Úžasné vzdělávací puzzle pro děti: Jaké jsou jejich přínosy?

vzdelavaci-puzzle-pro-deti

Uklidnění a rozvoj kreativity se slizem pro děti

Skvělým pomocníkem do každé domácnosti s dětmi je Slizáček – domácí sliz. Hraní se slizem u dětí rozvíjí motoriku, koordinaci pohybů, kreativitu a představivost, navíc je to skvělý způsob, jak uklidnit dítě a snížit stres. Při správném skladování vám vydrží 1-3 měsíce a můžete si ho s sebou vzít kamkoliv budete potřebovat, takže třeba do vlaku, letadla nebo na návštěvu. Vyrábíme jich celkem 6 druhů v různých provedení, takže děti nikdy neomrzí. Náš favorit je   rel="noopener noreferrer">gelový Slizáček.

 

Stavebnice a stavění vlastních pevností

Při stavění děti rozvíjí konstrukční dovednosti, logické myšlení a také prostorovou představivost. A protože děti už od prvního roku zvládnou na sebe skládat předměty, budou se jim líbit smyslové kostky, se kterými kromě jemné motoriky procvičí také tvary a barvy. Větším dětem se bude zaručeně líbit magnetické stavebnice, ze které si mohou postavit, hrad, věž nebo cokoliv je napadne.

Magnetická stavebnice - open ended hračky

Smysloboxy a tvorba vlastního světa

Jedním z nejlepších způsobů, jak zkombinovat kreativitu, tvoření a hraní, je smyslobox, který obsahuje kinetický písek, figurky, modelínu, vykrajovátka a další komponenty. Napomáhá rozvíjet fantazii i jemnou motoriku. U nás najdete nejrůznější tematické smysloboxy, které děti zabaví klidně na několik hodin. Děti se mohou učit o lidském těle se smysloboxem Doktor, objevovat polární oblast s Arktickým smysloboxem, nebo si hrát na čaroděje se smysloboxem Čarodějné lektvary.

smyslobox-articky_1

Hra na dětské hudební nástroje

Aby děti měly motivaci trénovat jemnou motoriku a zároveň vývoj sluchu a koordinaci pohybu se zrakem, jsou hudební nástroje ideální volbou. U nás najdete kreativní sadu hudebních nástrojů pro děti od 3 let, která obsahuje dřevěný bubínek, paličky, rytmické klapky, tamburínu nebo triangl. 

detske-hudebni-nastroje

Mohlo by vás zajímat: Dřevěné doplňky a dřevěná zvířátka pro děti, které musíte mít doma

Hra s magnety a magnetické hračky

Magnety děti fascinují a vydrží si s nimi hrát opravdu dlouho. Objevují tak fyzikální zákony a zároveň rozvíjí jemnou motoriku. Mezi nejoblíbenější magnetické hračky patří kuličková dráha, magnetická stavebnice, magnetická auta nebo stavebnice magnetické vlakové koleje.

kulickova-draha

Navlékání korálků

Navlékání korálků je činnost, která obvykle zajímá hlavně holky, které si chtějí vyrobit vlastní náramek nebo řetízek. Při této činnosti musí děti velmi dobře manipulovat s drobnými korálky, najít dírku a strefit se s provázkem dovnitř, což vyžaduje spoustu času a trpělivosti. U nás najdete větší průsvitné korálky pro kluky i holky, které zvládnou navlékat už od 3 let.

detske-koralky

Jak podpořit rozvoj jemné motoriky v každodenním životě

Kromě kreativních hraček a pomůcek pro tvoření jednoduše nechte děti, aby si mohly běžné činnosti vyzkoušet samy (zavázat boty, zapnout knoflíky či zip). Vezměte je s sebou do kuchyně a nechte je třeba vykrajovat, válet těsto nebo pomáhat s mícháním. Učte je, aby se děti oblékaly a obouvaly. I když to bude chtít někdy více času a trpělivosti, těmito malými krůčky jim s jemnou motorikou pomůžete.

TIP: 11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

Nejčastěji kladené otázky:

Co je jemná motorika?

Jemná motorika je koordinace jemných pohybů rukou, zápěstí a prstů. Nácvik a zdokonalování jemné motoriky je důležitou součástí vývoje. Díky jemné motoriky děti zlepšují svaly rukou a prstů a díky tomu mohou psát, kreslit, stříhat, zapnout si bundu, jíst lžičkou a další každodenní činnosti. Správně vyvinutá jemná motorika má pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, koncentrace a vývoj řeči. 

Co nejlépe rozvíjí jemnou motoriku?

Rozvoj jemné motoriky nejlépe podpoří činnosti, při které je potřebná dobrá koordinace drobných pohybů rukou a prstů. K tomu slouží například kreativní hračky a pomůcky jako je například modelína, kinetický písek, barevná rýže a další smyslové materiály. Z každodenních činností to je například zavazování tkaniček a knoflíků, používání příboru u jídla nebo oblékání.

Kdy se rozvíjí jemná motorika?

Jako první se děti po narození učí stisk ruky, který může být velmi pevný. Největší posun ve vývoji jemné motoriky nastává kolem 7. měsíce života, kdy dítě začíná lézt a má tendenci na všechno sahat a a vše chytat. Postupem času se jemná motorika zlepšuje. Rozvoj jemné motoriky můžete podpořit kreativními hračkami jako je například domácí modelína, kinetický písek, dětský sliz a další materiály, které mohou děti objevovat a hrát si s nimi.