Úžasné vzdělávací puzzle pro děti: Jaké jsou jejich přínosy?

Většina z nás si pod slovem puzzle představí velké množství malých dílků, které dohromady vytvoří krásný obrázek, tedy pokud je správně poskládáte. Dětské puzzle jsou samozřejmě ale větší a kromě hezkého obrázku mohou sloužit i ke vzdělávání těch nejmladších. Pokud sháníte puzzle pro děti, prozradíme vám, proč vybrat zrovna vzdělávací puzzle a jak by takové správné vzdělávací puzzle pro děti měly vypadat, aby byly splňovaly přesně to, co mají.

vzdelavaci-puzzle

Co jsou vzdělávací puzzle?

Pokud jde o vzdělávání dětí, existuje mnoho metod a pomůcek, které pomáhají podpořit jejich rozvoj. Jednou z efektivních a zábavných pomůcek jsou vzdělávací puzzle. Takové puzzle nejenže děti baví, ale přispívají k rozvoji mnoha důležitých dovedností.

Vzdělávací puzzle jsou navrženy tak, aby stimulovaly učení, a zároveň bavily. Na rozdíl od tradičních puzzlů cílí vzdělávací puzzle na různé oblasti vývoje dětí. Setkáte se s tematickými motivy, různými tvary, barvami, čísly, písmeny, atd. Vzdělávací puzzle mohou mít různou obtížnost, a tak můžete sehnat vzdělávací puzzle pro všechny věkové kategorie.

Druhy vzdělávacích puzzlů pro děti

Jak jsme už naznačili, existuje mnoho druhů vzdělávacích puzzlů pro děti, z nichž se každé puzzle zaměřují na rozvoj něčeho jiného. Mezi nejčastější druhy patří:

  • Skládačky  Skládačky jsou takovou klasikou. Existují v různých tvarech a velikostech, které vyhovují různým věkovým skupinám a úrovním dovedností. Zpravidla se větší velikosti vyrábí pro menší děti. Z těchto puzzlů děti skládají obrázky a přitom dochází k podpoře prostorového vnímání a koordinace ruky a oka.
  • Párovací puzzle – Párovací puzzle se hodí pro mladší děti. Puzzle obsahují dvojice kartiček, které mají odpovídající motivy, například obrázky zvířat. Úkolem dítěte je najít odpovídající páry kartiček a správně je spojit. Rozvíjí se paměť, pozornost a další kognitivní schopnosti dětí.
  • Třídící puzzle – Tyto puzzle obsahují různé kousky nebo prvky, které děti musí třídit podle určitých kritérií, např. barev, tvarů, velikosti nebo čísel do správných skupin. Tato aktivita pomáhá dětem rozvíjet kognitivní schopnosti, jako je logické myšlení, pozornost, koncentrace a rozlišování.
  • Písmenkové puzzle – Puzzle s písmeny jsou ve tvaru písmen abecedy. Pomáhají dětem učit se abecedu a rozvíjet se ve čtení a psaní. Úkolem dítěte je správně složit písmenka tak, aby tvořily slova, věty nebo dokonce celé příběhy.
  • Číselné puzzle – Tyto puzzle obsahují dílky s čísly. Čísla může dítě skládat do správného pořadí nebo se učit sčítat, odčítat, dělit a násobit. Během toho se rozvíjí logické myšlení dítěte.

vzdelavaci-puzzle-druhy

Jaké mají vzdělávací puzzle pro děti přínosy?

Prostřednictvím vzdělávacích puzzlů se stimulují kognitivní dovednosti dětí, které jsou nezbytné k řešení veškerých úkonů. Jde konkrétně o:

  • Udržení pozornosti – Jeden z největších přínosů hraní si se vzdělávacími puzzly je to, že podporují rozvoj pozornosti dětí. Pravidelné skládání puzzlů pomáhá dětem trénovat soustředění a vytrvat i při řešení náročnějších úkolů.
  • Zlepšení jemné motoriky – Hraní si s puzzly vyžaduje precizní pohyby rukou a prstů, což pomáhá dětem rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci. 
  • Schopnost řešit problémy – Každý dílek představuje určitý druh výzvy, kterou musí děti překonat, aby dosáhly cíle. Tento proces řešení problémů posiluje dětskou schopnost analyzovat situaci a hledat řešení. 
  • Rozvoj jazyka a slovní zásoby – Puzzle s písmenky, obrázky nebo čísly přispívají k rozvoji slovní zásoby dětí a porozumění jazyku. Když děti pojmenovávají obrázky nebo vytváří z písmen slova, aktivně pracují na rozšířování své slovní zásoby.
  • Podporu sociálních dovedností – Při hraní děti spolupracují s ostatními, sdílí nápady a vzájemně se učí.
  • Posilování sebevědomí – Úspěšné složení puzzlů dodá dětem sebedůvěru a pocit úspěchu může pozitivně ovlivnit jejich postoj k učení.

Jak vybrat vzdělávací puzzle pro děti?

Řekli jsme si, proč je dobré používat při hraní s dětmi vzdělávací puzzle. Protože víme, že nákup nemusí být pro každého v tak nepřeberném množství produktů na trhu jednoduchý, shrnuli jsme pro vás 3 kritéria, která doporučujeme při výběru puzzlů zohlednit. Vždycky ale můžete mrknout na puzzle, které nabízíme my. 🤭

1) Věk

Každá věková skupina dětí vyžaduje trochu něco jiného při hraní a vzdělávaní, a tudíž i jiné vzdělávací puzzle. Pro předškoláky jsou ideální jednoduché puzzle s většími dílky a jasnými obrázky, které pomáhají rozvíjet základní dovednosti a koordinaci ruka-oko. Pro děti ve věku 6-8 let jsou vhodné puzzle s větším počtem dílků a složitějšími motivy stimulující jejich logické myšlení a trpělivost. Pro starší děti a mládež se vyrábí pokročilejší puzzle s tematickými vzdělávacími prvky například ze zeměpisu, historie nebo přírodovědy.

vzdelavaci-puzzle-pro-deti

2) Cíle

Nezapomeňte ani na to, co by vzdělávací puzzle měly vašemu dítěti přinést. Pokud se chcete zaměřit na určitou oblast třeba matematiku nebo jazyk, vyberte puzzle zaměřené na tuto oblast. Rozhodně přitom zohledněte i zájmy nebo vkus dítěte. Díky rozmanité nabídce vzdělávacích puzzlů pro děti můžete najít takové, ze kterých bude mít vaše dítě opravdu radost. 

3) Materiál

Před nákupem vzdělávacích puzzlů se ujistěte, že je hraní s nimi naprosto bezpečné a vhodné pro věk vašeho dítěte. Zkontrolujte, zda neobsahují malé části, které by mohly malé děti polknout a zkontrolujte, zda jsou vyrobeny z odolného materiálu. V tomto ohledu bychom vyzdvihli dřevo. Dřevěné vzdělávací puzzle pro děti jsou velmi odolné a díky dobře opracovanému dřevu i bezpečné na manipulaci.

drevene-vzdelavaci-puzzle-pro-deti

Tipy, jak používat vzdělávací puzzle

V naší nabídce můžete narazit na vzdělávací puzzle pro děti v podobě písmenek, na téma vesmíru nebo třeba lidského těla. Ať už zvolíte jakýkoliv z produktů, vyžaduje používání puzzlů dohled dospělé osoby. Rozhodně tedy nejde o hračku, kterou dítě zabavíte, zatímco budete uklízet nebo vařit. Nechceme vám přímo určovat, jak si se vzdělávacími puzzly hrát, neodpustíme si ale pár obecných doporučení:

  • Vytvořte dětem prostředí bez tlaku – Dítě byste do hraní se vzdělávacími puzzly neměli nutit. Musí si k nim cestu najít samo, věříme ale, že pokud správně vyberete, nebude to žádný problém. Dopřejte dítěti dostatek času. Pokud se mu nebude dařit něco správně složit, buďte trpěliví a podpořte ho.
  • Komunikujte s dítětem – Možná to zní jako samozřejmost, ale při skládání puzzlů si s dítětem povídejte o tom, co vidí, jaké dílky jsou si podobné a na základě čeho. Přispějete tak k rozvoji jazykových dovedností a dítě se naučí vyjadřovat své myšlenky.
  • Nešetřete chválou – Pochvalte dítě, i když se mu podle vás podaří splnit jen malou část úkolu. Pozitivní zpětná vazba a uznání mu dodá motivaci.
  • Udělejte z puzzlů rutinu – Ráno, po školce nebo o víkendu – vytvořte si z hraní s puzzly rutinu, která vám vyhovuje. Pravidelné hraní se vzdělávacími puzzly pomáhá dětem upevňovat a zdokonalovat dovednosti, které se učí.
  • Pravidelně obměňujte puzzle – Obzvlášť starší děti si nemusí chtít hrát pořád dokola s jedním a tím samým. Abyste předešli nudě, pravidelně střídejte puzzle. Jedině tak udržíte zájem dětí a podpoříte jejich učení i rozvoj.

Často kladené dotazy

Pro koho jsou vzdělávací puzzle vhodné?

Záleží vždy na konkrétních puzzlích, na trhu najdete vzdělávací puzzle pro všechny věkové kategorie.

Jaký je rozdíl mezi vzdělávacími puzzly pro předškoláky a starší děti?

Puzzle pro předškoláky se obvykle skládají z větších dílků a jednodušších motivů. Vzdělávací puzzle pro starší děti jsou složitější.

Jaké jsou výhody vzdělávacích puzzlů pro děti?

Vzdělávací puzzle pomáhají rozvíjet rozpoznávání vzorů, jemnou motoriku, paměť i koncentraci. Také podporují učení a rozvoj v různých oblastech, například v matematice, českém jazyce i vědě.

Jak často by měly děti skládat vzdělávací puzzle?

Záleží na individuálních preferencích dítěte. Je vhodné hrát si s puzzly několikrát týdně, ale nikdy byste neměli dítě do hraní nutit.

Jsou vzdělávací puzzle pro děti bezpečné?

Kvalita vzdělávacích puzzlů se odvíjí od výrobce. Před nákupem si pečlivě zkontrolujte, zda je produkt vyrobený z bezpečných materiálů a neobsahuje tak malé kusy, které by mohlo dítě spolknout. Doporučujeme dobře opracované dřevěné vzdělávací puzzle pro děti, které jsou nejen bezpečné, ale také odolné.