10 tipů na nejlepší hračky pro dvouleté dítě

Hledáte vhodné hračky pro dvouleté dítě? Pastelky, omalovánky i skládačky má doma každý a spoustu dětí nezaujmou. Pokud hledáte způsob, jak podpořit dětskou fantazii, kreativitu a jemnou motoriku originálními hračkami, se kterými si děti vydrží hrát i hodiny, máme pro vás rovnou 10 tipů na nejlepší hračky pro dvouleté děti, které si zaručeně zamilují.

10-tipu-na-nejlepsi-hracky-pro-dvoulete-dite

Jaké jsou vhodné hračky pro dvouleté dítě

Dvouleté děti jsou neuvěřitelně zvědavé a jejich dovednosti se vyvíjejí rychlým tempem. Proto je důležité vybírat hračky, které jim pomohou rozvíjet jemnou motoriku, kognitivní funkce a také podporují jejich kreativitu a fantazii. Hračky pro dvouleté děti by jim měly pomoci s jejich jemnou motorikou, kognitivními funkcemi a také podpořit jejich kreativitu a fantazii. Mezi takové hračky patří smyslové hračky a materiály, jako je třeba kinetický písek, dětský sliz nebo modelína, tyto materiály děti baví a zároveň jim umožňují procvičovat své prstíky a rozvíjet smyslové vnímání.

Skvělou volbou je ale i stavebnice, dřevěné kostky, které podporují jejich stavitelské schopnosti a logické myšlení. Můžete ale rovnou koupit i celé kreativní sady – smysloboxy.

TIP: Jaké hračky a pomůcky nejlépe rozvinou jemnou motoriku?

Co už umí dvouleté dítě?

Pokud nejste rodič, je někdy těžké si představit, co všechno už vaše malé dítě zvládne a co by ho mohlo bavit. Dvouleté děti se rychle učí a jejich schopnosti se rozvíjejí každým dnem. Jsou již schopné dobře komunikovat a začínají se učit spolupracovat s ostatními dětmi. Často chtějí dělat věci samy, objevovat a experimentovat.

Dobře zvládají tvoření z modelíny, skládat puzzle a učí se také poznávat tvary a barvy třeba s kostkami nebo třeba navlékat větší korálky. Jaký je psychomotorický vývoj dvouletých dětí?

  • Hrubá motorika je už dobře vyvinutá (úchop, zvedání věcí, chůze, tanec, běžné aktivity),
  • vyvíjející se jemná motorika (navlékání větších korálků, oblékání, stavění z kostek, skládání puzzle),
  • dobrá komunikace (první slova, umí vyjádřit své potřeby).
 

TIP: 11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

10 tipů na nejlepší hračky pro dvouleté dítě

Ať máte z čeho vybírat, máme pro vás 10 tipů na nejlepší hračky pro dvouleté děti, které jsou originální a dětem udělají opravdu radost. Výběr správné hračky pro dvouleté dítě znamená podpořit jejich touhu po učení a zkoumání světa. Kvalitní hračky jim pomohou rozvíjet nejen jemnou a hrubou motoriku, ale také jejich komunikační a sociální dovednosti.

Smyslobox a kreativní sady

Víte, že už pro dvouleté dítě můžete pořídit kreativní smyslobox? Pro děti od jednoho roku máme Můj první smyslobox, ale dětem od 2 let můžete nabídnout i ten klasický a užít si tak tvořivý čas spolu. Navíc v něm najdete úplně všechno, a to modelínu, sypký smyslový materiál, náčiní ke smyslohraní, vykrajovátka a spoustu doplňků na dané téma. Mezi nejoblíbenější kreativní sady patří smyslobox Čarodějné lektvary, Pestrý svět,  nebo Staveniště pro všechny malé kutily a mnoho dalších. 

285_popelari-1

Mohlo by vás zajímat: Proč dítěti koupit smyslové hračky a jaké jsou ty nejlepší?

Mamolína – domácí modelína

Na modelínu si vzpomíná určitě každý. Mamolína – naše domácí modelína je ale voňavá a jemná a vydrží vám mnohem déle než ta, která se běžně prodává v obchodech a většinou je jen na pár použití. Balíme ji do uzavíratelného boxu, takže vám vydrží klidně i několik měsíců. Najdete u nás nejen čisté modelíny, ale také tematické modelínové dózy jako třeba s jednorožcem, mořským světem nebo příšerkama, ve kterých najdete menší hračky, figurky nebo třeba třpytky.

TIP: K domácí modelíně se vám budou hodit také obtiskávací destičky nebo okrasné válecí tyčky, které vám nechají v modelíně či kinetickém písku nádherné vzory včelích úlů, zvířátka nebo moře.

mamolinova-doza-skola

Kineťáček – úžasný kinetický písek

Mají vaše děti rády písek, ale nemáte nikde v okolí pískoviště? Vyzkoušejte kinetický písek– Kineťáček, se kterým si děti mohou bez nepořádku hrát i doma. Vyrábíme ho v několika provedeních, a to pavučinkový kineťáček, který je tak trochu jako sliz, kouzelný kineťáček je skvělý na bábovičky a také vodní kineťáček, se kterým si můžete udělat bábovičku třeba ve vaně. Navíc máme také kineťáčkové tematické dózy jako Mořská panna, Farmářská nebo Hasiči a spoustu dalších. V dózách je více barev písku spolu s menšími figurkami.

TIP: Nevíte, jaký kinetický písek vybrat? Vyzkoušejte je všechny v naší letní sadě, ve kterých najdete také drobné figurky na hraní. 

kozelny-kineticky-pisek

Slizáček – náš domácí sliz pro děti 

Sliz milují všichni, ať už malí či velcí a rodiče taky. Je to skvělý antistresový materiál, který si každý rád hněte v ruce. Náš domácí dětský sliz – Slizáček je krásně voňavý, nelepí a vydrží vám pár měsíců. Slizáčky u nás najdete také v několika variantách s různou strukturou, a to klasický, hedvábný, bublinový, gelový, gumový a pěnový. Děti je ale milují všechny, protože je to zkrátka sliz. A protože jsou děti dost vybíravé, i sliz u nás mohou vybírat z nejrůznějších provedeních podle zájmů.

  

TIP: Holky ocení jednorožčího slizáčka nebo slizáčka se sladkostmi, zatímco klukům se líbí slizáček s auty nebo se žralokem.

Sady pro průzkumníky a malé vědce

Protože jsou děti malí průzkumníci a badatelé, milují přírodu, všechny kaluže, kameny a klacíky, bude se jim hodit také pořádné výzkumné pomůcky, jako jsou duhové pozorovací nádoby, do kterých si mohou sbírat listy, hmyz nebo jiné venkovní objevy. Kromě toho se jim bude hodit také lupa, kleště, do kterých naberou třeba hlínu nebo písek, barevné odměrky, konvičky a také průhledné kyblíky

pozorovaci-nadoba

Smyslový duháčkový tubus

Znáte naše kreativní sady – Duháčky s barevnou rýží a cizrnou?  Tady jsme do nich přidali ještě postavičky a další hračky a máme tak duháčkové tubusy. Jsou sypké, krásně barevné a vybere si každý, protože je máme v mnoha variantách pro kluky i holky. Mezi absolutní favority patří tubus Havěť plný hmyzu, Louka s motýlkama a tubus Včela

TIP: Jaké kreativní sady koupit pro nejmenší?

duhackovy-tubus-vcela

Dřevěné hračky

Dáváte raději přednost přírodnímu materiálu před plastem? Pak se vám budou líbit dřevěné kostky, schody a dřevěné sady, se kterými si děti vyhrají mnoho let. U nás najdete unikátní kombinaci dřeva spolu s barevným akrylem, kterou najdete v našich velkých sadách kostek. Kromě toho máme také smyslové kostky, které si děti zamilují.

drevene-doplnky

Hedvábné šátky

Hledáte vhodnou hračku, kterou si s sebou můžete vzít všude a nebude zabírat místo? Pak se vám zalíbí hedvábné šátky, které jsou zároveň hrací plocha pro nejrůznější hry jako třeba městečko, bludiště nebo pohádkový svět. Pak už stačí třeba jen pár figurek a děti si mohou hrát kdekoliv a zabavíte je třeba na návštěvě.

satek-barevne-bubliny

Magnetické stavebnice

Se stavebnicemi se děti nejen zabaví, ale získávají prostorovou orientaci a konstrukční dovednosti spolu s logickým myšlením. A protože magnety lákají všechny děti, bude je stavění s magnetickou stavebnicí ještě více bavit. Najdete u nás nejrůznější varianty od  velkých sad magnetických stavebnic, přes kuličkové dráhy, geometrické tvary až k autům, takže si vybere každý.

Magnetická stavebnice - open ended hračky

Barevné akrylové kostky

Kostky patří do „povinné výbavy” hraček pro každé dítě. Dají se z nich stavět komíny, opevnění nebo hrady a děti si s nimi mohou hrát na mnoho způsobů. Dvouleté děti je mohou využít pro poznávání a třídění barev a pro stavění je využijí i v pozdějším věku. U nás najdete barevné průhledné akrylové kostky, přes které prosvítá sluneční světlo, takže se hodí také pro hru se světlem. 

akrylove-kosticky

 

TIP: Už jsou jim 3 roky? 12 tipů na kreativní hračky pro děti

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaký dárek k 2. narozeninám?

Mezi nejoblíbenější hračky pro dvouleté dítě patří modelína, sliz, kinetický písek, stavebnice, kostky, smyslový materiál a kreativní sady, se kterými se děti nejen zabaví, ale procvičují si také jemnou motoriku a své manuální dovednosti.

Co koupit dvouleté holčičce?

Vybírejte podle preferencí a zájmů. Holkám se obecně líbí barevné a především růžové kreativní hračky, jako je třeba domácí sliz s jednorožci, domácí modelína s vílami, princeznami nebo květinkami, smyslobox na téma Dívčí městečko, mamolínová dóza Cukrárna nebo Pečení. 

Co koupit dvouletému klukovi?

Malí kluci rádi stavějí, bagrují a také bourají, takže jim udělá radost kineťáčková dóza Stavba, Hasiči nebo Vesmír, dóza s domácí modelínou Piráti nebo Hmyz, nebo také různé smysloboxy, ve kterých je snad úplně všechno.