Ve středu 1.5. má prodejna ZAVŘENO-najdete nás na LOVE DAY od Dermacol. Ve středu 8.5. je zkrácená otevírací doba do 13:00.

11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

Montessori pedagogika je vzdělávací přístup vyvinutý italskou lékařkou a pedagožkou Mariou Montessori. Montessori vede děti k samostatné práci a respektuje jejich individuální tempo učení, přitom využívá speciální pomůcky, které pomáhají dětem rozvíjet dovednosti a schopnosti, vědomě i podvědomě. V tomto článku jsme pro vás proto připravili výběr těch nejlepších Montessori hraček pro nejmenší.

tipy-na-montessori-hracky-pro-nejmensi_1

Co to jsou Montessori hračky?

Když budeme Montessori hračky definovat jako hračky navržené tak, aby odpovídaly principům Montessori pedagogiky, je to sice pravda, ale nic moc vám to neřekne. Pokusíme se tedy o lepší výklad.

Montessori hračky stimulují smysly dítěte, podporují jeho motorické dovednosti, rozvíjejí schopnost koncentrace a podněcují k objevování. Hračky vedou dítě k samostatnosti. Prostřednictvím interakce s hračkou se tedy dítě samo učí poznávat svět kolem sebe.

Tento typ hraček se vyrábí z přírodních materiálů, nejčastěji dřeva nebo látky, a obvykle neobsahuje žádné složité mechanismy nebo elektroniku.

co-to-jsou-montessori-hracky-pro-nejmensi

Jaké mají Montessori hračky výhody?

Některé z přínosů Montessori hraček jsme si již představili, pojďme si je ale přehledně shrnout a o něco rozšířit. Montessori hračky:

  • Podporují samostatnost – Aktivita dítěte při hraní s hračkou podporuje jeho schopnost samostatně se učit a řešit problémy.
  • Rozvíjejí motoriku – Montessori hračky jsou zaměřené na rozvoj motorických dovedností dítěte, kam spadá jemná motorika, koordinace a vytrvalost.
  • Podporují koncentraci – Jednoduchý design Montessori hraček pomáhá dětem soustředit se na danou činnost.
  • Stimulují smysly – Montessori hračky často pracují s různými smyslovými podněty, což přispívá k celkovému rozvoji dítěte.
  • Podporují kreativitu a fantazii – Tyto hračky mají často otevřený konec. To znamená, že si děti samy podle své fantazie určí, jakým způsobem si budou s hračkou hrát.

Mohlo by vás také zajímat: Úžasné vzdělávací puzzle pro děti:

11 tipů na Montessori hračky pro nejmenší

Montessori hračky vybírejte podle věku dítěte. Setkáte se s výrobky, které jsou vhodné jak pro miminka od 6 měsíců, tak starší děti. Nepatříme mezi oficiální výrobce a prodejce Montessori hraček, ale spousta našich produktů je postavena na principech Montessori pedagogiky. V následujících 11 tipech vám představíme Montessori hračky pro děti, kterým ještě nebyly 2 roky.

1) Sarah´s Silks kousátko pro miminka s hedvábným šátkem

Mezi Montessori pomůcky pro nejmenší musíme bezpodmínečně zařadit dřevěné kousátko s hedvábným šátkem. Na první pohled se vám jako dospělákovi nemusí zdát, že má šátek tolik využití, ale je naprosto ideální na otevřenou hru.

Kromě kousátka může posloužit i jako plášť, střecha hradu nebo jako pozadí pro loutkové divadlo. Hra s těmito obřími šátky nemá zkrátka pevně stanovený cíl a dítě si tak hraje podle vlastní fantazie.

Na výběr máte ze dvou barevných variant. V každém případě se šátky barví ručně a vyrábí se z lehkého 100% čistého přírodního hedvábí (o hustotě 5 momme).

kousatko-s-satkem

2) Smyslové lahvičky pro miminka

Nabízíme smyslové lahvičky vytvořené speciálně pro miminka. Lahvičky rozvíjí zrak, sluch, přispívají k psychomotorickému vývoji a vedou děti ke zvídavosti a objevování. Každá lahvička zároveň představuje skvělou pomůcku na trénink vědomého úchopu a motivuje děti k lezení.

Lahvičky jsou vyrobeny z tvrdého plastu s dřevěným víčkem, které má bezpečnostní závit, díky čemuž se dětem nemůže při hraní stát, že by se lahvička otevřela.

smyslove-lahvicky-pro-miminka

3) Domácí modelína Mamolína

Naše domácí modelína je skvělá Montessori hračka pro děti od 1 roku. Děláme ji z jedlých surovin, takže dětem nehrozí žádné potíže, když ji náhodou polknou. K jídlu ale určená není.

S Mamolínou ztělesňují děti své myšlenky. Ať už bude váš potomek vytvářet cokoliv, modelína bude hezky tvárná a zároveň držet skvěle pohromadě. Při hraní s Mamolínou se rozvíjí hmat, čich, zrak a jemná motorika.

domaci-modelina

4) TickiT Sensory Blocks - smyslové kostky

TickiT Sensory Blocks patří mezi dřevěné Montessori hračky, s nimiž si děti užijí spoustu zábavy. Stavěním kostek dochází k rozvoji jemné motoriky, procvičování smyslů a učení barev i tvarů.

Výplň kostek tvoří korálky, písek, průhledný akryl nebo třpytivá kapalina, které přímo vybízí k bližšímu prozkoumání. Smyslové kostky jsou vhodné pro děti od 12 měsíců.

drevene-montessori-hracky

5) TickiT reflexní zvukové koule

Sada sedmi zrcadlových koulí vytváří zkreslený odraz rybího oka a stává se tak neotřelou pomůckou na poznávání světa několika smysly zároveň. Kromě zraku se totiž díky odlišnému obsahu jednotlivých koulí stimuluje také sluch a hmat – každá vydává jiný zvuk a jinak se pohybuje.

Koule jsou vyrobené z nerezové oceli, jsou pevné, odolné i lehké a zároveň hygienické. Materiál je neporézní a přirozeně odolný vůči bakteriím.

zrcadlove-koule

TIP: 3 nejlepší hračky na motorické hry pro děti

6) Hvězdy z pryskyřice

Naše hvězdy z pryskyřice se nádherně třpytí, a tak není divu, že je děti zbožňují. Některé s nimi chodí dokonce i spát. Představují skvělý doplněk pro smyslovou hru a dětským pokojům dodávají pohádkovou atmosféru.

Hvězdy si vyrábíme sami z bezpečné a odolné pryskyřice. Vydrží tak všechno, co s nimi děti při hraní vymyslí. Každá hvězda má přibližně rozměry 2,5 x 3,7 cm, což je ideální velikost pro hravé prstíky malých průzkumníků.

hvezdy-z-pryskyrice

7) Hedvábný šátek Barevné bubliny

Hedvábný šátek patří mezi klasické hračky s otevřeným koncem. I když šátek nevychází z Montessori pedagogiky, ale waldorfské, dovolili jsme si ho zařadit do tohoto seznamu. Oba přístupy totiž mají společné smyslové zkoumání a svobodu pohybu. Rozdíly mezi nimi jsou zřetelnější až v předškolním vzdělávání dětí.

Pro nejmenší miminka slouží hedvábný šátek jako nástroj pro stimulaci zraku a vnímání barev. Díky tomu, že je hedvábí jemné a lehké, dochází i k rozvoji hmatu. Batolata budou šátek ráda vytahovat z krabiček, schovávat se pod ním nebo třeba hrát na jukanou. Využití nechte na nich.

satek-barevne-bubliny

8) TickiT reflexní zrakové disky

TickiT reflexní zrakové disky jsou dokonalou hračkou, která podporuje fantazii a rozvoj smyslů. Dětem umožňují vytvářet fantastické a zábavné stohovací věže, přičemž jejich zrcadlový povrch vytváří zkreslený odraz rybího oka jako výše uvedené reflexní zrakové koule. 

Velikost disků se pohybuje od 5 do 14 cm, jsou lehké i příjemné na dotek, a právě proto je řadíme mezi skvělé Montessori hračky pro nejmenší. Jsou vyrobeny z nerezové oceli, která neobsahuje žádné chemikálie a přitom zůstává odolná i hygienická.

reflexni-zrakove-disky

9) Barevná rýže

Barevná rýže je podle nás při smyslovém hraní naprosto nepostradatelná. Mimochodem, potěší nejen děti, ale i dospělé. Je příjemné si s ní hrát, prohrabávat ji, hledat v ní skryté předměty, nabírat a přesypávat. Tvoření různých světů s barevnou rýží rozvíjí fantazii a kreativitu každého, kdo si s ní hraje. Naše rýže se namáčí do potravinářské barvy, aby dětem nehrozilo žádné nebezpečí, kdyby ji náhodou ochutnaly.

barevna-ryze

10) Yellow Door - Smyslové hrací kameny Ovoce

Smyslové hrací kameny s motivem ovoce tvoří ideální suroviny do dětské kuchyňky. Hodí se spíše pro děti od 2 let, ale pod vaším dohledem si s nimi vyhrajou i mladší děti.

Sada obsahuje osm druhů ovoce ve výrazných barvách: jablko, hruška, broskev, jahoda, avokádo, kiwi, pomeranč a citron. Materiál odolá i tomu nejtvrdšímu zacházení. Smyslové ovoce navíc můžete otisknout do modelíny nebo kinetického písku.

smyslove-hraci-kameny-ovoce

Mohlo by vás zajímat: 3 nejlepší hračky na motorické hry pro děti

11) Deska z plexi - Tekoucí voda

Díky desce z plexi Tekoucí voda dáte hrátkám s vodou úplně jiný rozměr. Vytvroříte totiž tekoucí pramen vody, aniž byste museli složitě instalovat trubky. Stačí jednoduše vložit dávkovač vody do otvoru, naplnit box vodou a vaše děti si mohou vychutnávat mokré legrácky.

Deska je ideální na větší boxy Trofast z Ikey a s dětským stolečkem Flisat vytváří skvělou smyslovou hru a povzbuzuje k učení.

deska-z-plexi

TIP: Frčí u vás jednorožec? 5 tipů na nejlepší dárky pro holčičky 

Často kladené dotazy

Co znamená slovo Montessori?

Slovo Montessori se používá pro pedagogický přístup vyvinutý italskou lékařkou a pedagožkou Marií Montessori. Montessori zdůrazňuje individuální učení a rozvoj dítěte prostřednictvím samostatné práce ve speciálně připraveném prostředí pomocí speciálních pomůcek.

Jak funguje Montessori?

Montessori pedagogika využívá speciálně navržené pomůcky, které umožňují dětem učit se a rozvíjet. Důležitou součástí Montessori přístupu je respektování individuálního tempa a zájmů dítěte.

Proč dřevěné hračky?

Dřevěné Montessori hračky se upřednostňují kvůli bezpečnosti a odolnosti. Dřevo zároveň patří mezi ekologické materiály. Dítě díky dřevěným hračkám poznává různé povrchy, tvary a textury.

Jsou Montessori hračky vhodné pro děti do 1 roku?
Obecně jsou Montessori hračky vhodné pro děti všech věkových kategorií, včetně těch do 1 roku. Pro nejmenší děti jsou ideální hračky, které podporují jejich smyslový vývoj, zejména sluch a hmat.

Jaké montessory hračky jsou vhodné pro nejmenší děti?

Mezi vhodné Montessori hračky pro nejmenší patří například smyslové lahvičky, kostky, hedvábné šátky nebo domácí modelína.