Ve středu 1.5. má prodejna ZAVŘENO-najdete nás na LOVE DAY od Dermacol. Ve středu 8.5. je zkrácená otevírací doba do 13:00.

3 nejlepší hračky na motorické hry pro děti

Přemýšlíte, jaké motorické hračky budou mít pro vaše dítě opravdu přínos? Není divu, hraní je nejlepší způsob, jak podpořit motorický vývoj dítěte, i proto je třeba dát si na výběru té správné hračky záležet. Přečtěte si náš článek, do kterého jsme vybrali 3 nejlepší hračky na motorické hry pro děti.

motoricke-hry-pro-deti

Význam motorických her pro děti

Motorické hry rozvíjí schopnost pohybu dítěte, koordinaci i vnímání okolního světa. Pojďme se na význam motorických her podívat podrobněji:

  • Rozvoj motoriky – Motorické hry pro děti pomáhají rozvíjet jemnou i hrubou motoriku. Tam spadá koordinace pohybů, rovnováha, síla a vytrvalost.
  • Rozvoj sociálních dovedností – Hraní motorických her také podporuje sociální dovednosti dítěte, jako je spolupráce, komunikace a sdílení. Děti se učí spolupracovat s ostatními a řešit případné konflikty a problémy.
  • Podpora kognitivního vývoje – Některé motorické hry vyžadují i strategické myšlení, plánování a rozhodování. To pomáhá rozvíjet kognitivní dovednosti a stimulovat mozek.
  • Zlepšení koncentrace a pozornostiPozornost se v průběhu dětství i dospívání vyvíjí a zkvalitňuje, menší děti se vydrží soustředit kratší dobu, než dospívající a dospělí. Pomocí motorických her vytváříme pro dítě podmínky, v nichž může docházet k rozvoji jeho soustředění.
  • Radost a zábava – Motorické hry děti hlavně baví, mají radost, když zvládnou vyřešit problémy a překážky, které před ně stavíme. 

TIP: Jemná motorika a jaké hračky a pomůcky ji nejlépe rozvinou?

Jak vybrat motorické hračky pro děti

Ať už kupujete jakoukoliv hračku, vždy byste se měli dívat na dvě věci – věk a bezpečnost. Každý osvědčený výrobce doporučuje věkový limit, který byste měli zohlednit i vy. Takové hračky jsou uzpůsobené schopnostem, které děti v nebo od určitého věku mají.

S věkem souvisí i bezpečnost hraček. Předtím, než hračku koupíte, zkontrolujte, zda splňuje bezpečnostní normy a není vyrobena z toxických materiálů. Dbejte také na to, aby hračka neobsahovala malé části, u nichž by mohlo hrozit, že je malé děti spolknou.

Asi nemusíme zmiňovat, že byste neměli zapomenout na vkus svého potomka. Hračky by měly být dostatečně zajímavé, aby dostaly děti samy od sebe chuť si s nimi hrát.

3 tipy na nejlepší hračky na motorické hry pro děti

Existuje mnoho hraček, které mohou podpořit motorický vývoj dítěte. My bychom chtěli vyzdvihnout Smyslobox s univerzálním využitím – lze ho použít znovu a znovu, ale pokaždé jinak. Jde o hračku na motorické hry pro nejmenší, konkrétně od 3 let, která bude s dítětem růst. Níže najdete 3 nejoblíbenější smysloboxy našich zákazníků.

1) Smyslobox Včelí svět

Smyslobox Včelí svět je ideální pro malé nadšence do včel a přírody. Tento box je plný zábavy a podnětů pro smyslovou hru, která děti neskutečně baví. Obsahuje pestrou paletu materiálů, které vám společně umožní prozkoumat včelí svět. Díky tomuto Smysloboxu se vaše děti zkrátka převtělí do skutečných včelařů.

Uvnitř najdete barevnou rýži, cizrnu, vodní perly, modelínu a domácí sliz dodávající hraní další rozměr. Pokud jste zastánce dřevěných motorických her, Včelí svět by se vám mohl opravdu zalíbit. Dokoupit si totiž můžete velké množství dřevěných doplňků, abyste z hraní vytěžili opravdu maximum.

drevene-motoricke-hry

TIP: 11 tipů na skvělé Montessori hračky pro nejmenší

2) Smyslobox Doktor

Smyslobox Doktor je dokonalou hračkou na motorické hry pro předškoláky, kteří si rádi hrají na doktora. Box obsahuje veškeré vybavení potřebné k tomu, aby se děti hravě seznámily s tím, jak vypadá lidské tělo. Pomocí modelíny si vytvoří orgány, které mohou poté přiřazovat k plastovým modelům nebo ke kartičkám. 

Díky tomu si dokážou lépe představit fungování lidského těla, včetně oběhové, svalové a kosterní soustavy. Uvnitř boxu najdete i barevné pilulky do lékárničky, které krásně poslouží k procvičování barev. Ve smysloboxu najdete i vodní perly, do nichž můžete schovat orgány a děti je pak hledat.

Do dřevěné formy těla člověka pak můžete naskládat vnitřní orgány, svaly, cévy i kosti a nakonec je překrýt kůží z modelíny.

motoricke-hry-pro-predskolaky

3) Smyslobox Výlet do ZOO

Udělejte si výlet do zoo, aniž byste vytáhli paty z domu. Smyslobox Výlet do ZOO hravou formou rozvíjí fantazii, jemnou motoriku, slovní zásobu, kreativitu, řešení problémů a logické myšlení dětí.

Smyslobox je sice určen pro děti od 3 let, ale navržen byl tak, aby zaujal děti již od jednoho roku věku. Když tedy budete dětem postupně předkládat jednotlivé smyslové materiály a figurky zvířátek, podpoříte jejich smyslový rozvoj a kreativitu již od jednoho roku.

Výlet do ZOO obsahuje třpytivou modelínu ve třech barvách, papouškovou modelínu, kinetický písek, zlatou rýži, zelenou cizrnu, ručně malované figurky zvířat, které společně s vykrajovátky, umožní dětem vytvářet vlastní příběhy ze zoo.

motoricke-hry-pro-nejmensi

Mohlo by vás také zajímat: Úžasné vzdělávací puzzle pro děti

Často kladené dotazy

Jaké jsou výhody motorických her pro děti?

Motorické hry mají pro děti mnoho výhod. Pomáhají rozvíjet koordinaci, sílu, vytrvalost a rovnováhu. Také podporují zdravý životní styl, sociální dovednosti a kognitivní vývoj. Děti se při nich učí spolupracovat, řešit problémy a zlepšují svou koncentraci.

Hodí se dřevěné hračky na motorické hračky pro děti?

Ano, dřevěné hračky jsou skvělou volbou na motorické hry pro děti. Jsou bezpečné, odolné a mají různé tvary, což podporuje rozvoj jemné motoriky.

Jaký význam mají motorické hry pro celkový vývoj dítěte?

Motorické hry jsou klíčové pro celkový vývoj dítěte. Pomáhají rozvíjet motorické dovednosti, koordinaci, vytrvalost a sílu. Také podporují sociální interakce, kognitivní funkce a zdravý životní styl.

Jaké motorické hry můžeme hrát venku?

Formou venkovních motorických her je skákání přes švihadlo, míčové hry nebo třeba hra na babu.

Co patří mezi koordinační, balanční a motorické hry pro děti?

Koordinační hry zahrnují aktivity, které podporují koordinaci pohybů, patří sem házení s míčem, skládání skládaček nebo jízda na kole. Mezi balanční hry se řadí aktivity posilující rovnováhu, jako například balancování na jedné noze. Motorické hry jsou obecně aktivity, které posilují svaly, koordinaci a vytrvalost, kromě hraček na motorické hry je pro děti vhodné skákání přes švihadlo, tanec nebo míčové sporty.