Ve středu 1.5. má prodejna ZAVŘENO-najdete nás na LOVE DAY od Dermacol. Ve středu 8.5. je zkrácená otevírací doba do 13:00.

Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem?

Už od roku 2008 je 2. duben Světovým dnem porozumění autismu, který by měl vést k tomu, abychom se společně zamysleli, jak jako společnost můžeme přispět ke zlepšení kvality života lidí s autismem. K této příležitosti jsme vytvořili speciální Modrý balíček na podporu porozumění autismu, což je limitovaná edice pěti smyslových hraček. Výtěžek z prodeje půjde na podporu vybrané organizaci, která se věnuje problematice autistického spektra.

Proč zrovna smyslové hračky? To vám vysvětlíme níže v článku, zjistíte, jak senzorické a smyslové hračky mohou pomoci dětem s poruchami autistického spektra (PAS) v rozvoji motorických dovedností, koordinace ale i sociálních dovedností. Podívali jsme se nejen na studie, ale zeptali jsme se i našich zákazníků, kterých se to týká. Pojďme se podívat na to, jak pomáhají senzorické hračky a hlavně jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem.

nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem 

Jak pomáhají smyslové hračky dětem s autismem? 

Studie od Autism Speaks je jeden z prvních výzkumů, který ukázal, že smyslové nebo-li senzorické hračky mají smysl a pomáhají dětem se lépe vyrovnávat s každodenními výzvami, kterým děti s poruchami autistického spektra čelí. Hra se senzorickými hračkami pomáhá měnit, jak mozek reaguje na dotyk, zvuk, zrak a pohyb.

Děti, které se účastnily senzorické integrační terapie, vykazovaly významně lepší výsledky v dosahování stanovených cílů a vyžadovaly méně pomoci od rodičů v péči o sebe a v sociálních interakcích. Hraní se senzorickými hračkami je podle studie skvělý způsob, jak pomoct dětem lépe porozumět nejrůznějším situacím, ale i lépe a vědoměji zvládat své emoce.  

Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem

 

Přínos smyslových hraček a smyslohraní je ale vidět i v praxi v České republice.Během terapií dětí s poruchami autistického spektra rády využíváme senzorické materiály od Mámy v rejži. Pozorujeme, že díky smyslohraní se dětem zlepšuje pozornost a koncentrace, vydrží se déle soustředit na daný úkol, což u dětí s touto diagnózou často bývá problém. Smyslohraní dále dětem rozvíjí propriocepci, stimuluje smysly – dotyk, čich i zrak. Podporuje dětskou představivost a tvořivost. Děti si nejraději hrají s Mamolínami a kinetickým pískem.” napsala nám Tamara Hašová z ARCADA Neuromedical.

To potvrzují i mnozí rodiče, například maminka tříleté Terezky, která se potýká s poruchou senzorického zpracovávání, jež se projevuje i mimo jiné jako hmatová pecitlivělost, nám napsala:

„Nebyla schopná se dotýkat naprosté většiny materiálů, nemohla se zašpinit ani namočit, měla obrovské potíže se základní hygienou, oblečením, jídlem. Minulý rok v létě jsem proto na doporučení klinického psychologa začala se sensory play. Nejprve úplně jednoduše, na balkón jsme koupili vodní stolek a do něj vodní kineťáček. V něm jsem poschovávala drobné figurky a nechala dceru objevovat. Zpočátku to bylo tak dvě až pět minut denně, než nabrala odvahu. Ke konci léta už si s kineťáčkem hrála třeba hodinu, zlitá vodou od hlavy až k patě a s úsměvem na tváři.  A spolu se zájmem o sensory play se postupně začaly zlepšovat různé zdánlivě nesouvisející věci. Mytí vlasů přestalo být problém, zašpinění nebo polití se obešlo bez úzkosti a slz a začala chtít ochutnávat nové potraviny."

TIP: Přečtěte si v našem článku, jaký kinetický písek pořídit.

 

Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem (2)

 

Maminka Terezky proto začala postupně zapojovat i další smyslové hračky, jako je třeba Mamolína. „Mamolína byla jediná modelína, kterou byla ochotná vůbec vzít do ruky. Potom jsme přidali i slizáčky, sypké směsi a kineťáčky. Za necelý rok hraní za sebou máme velký kus cesty, už není problém se patlat v hlíně a písku, skákat v louži, jist rukou banán, čistit si zuby. Momentálně se díky různému nabírání, přesypávání a přelévání krok za krokem přibližujeme schopnosti se samostatně nakrmit," vysvětluje maminka Terezky a dodává, že u dětí na spektru je často nutné, aby hra byla opravdu poutavá.

Pro Terezku bylo klasické pískoviště místo jako z hororu, ale červený vodní kineťáček v malém stolečku a barevná Mamolína Terezce pootevřely bránu do světa. 

S čím můžou dětem s autismem smyslové hračky pomoci?

Nejen ze studií ale i ze zkušeností rodičů a expertů na poruchu autistického spektra víme, že smyslové hračky a sensory play může pomoci:

  • Zlepšit motorické dovednosti a koordinaci: Senzorické hračky pomáhají rozvíjet jemné motorické dovednosti a koordinaci ruka-oko. Pomocí zábavného hraní získávají děti lepší kontrolu nad svým vlastním tělem a pohyby.  

  • Zvládat lépe své emoce: Sensory play nebo-li smyslohraní prokazatelně pomáhá dětem s autismem lépe zvládat své emoce tak, že „přeprogramovává mozek", jak reaguje na nejrůznější zvukové, hmatové ale i čichové podněty. 

  • Zlepšit pozornost a koncentraci: Děti pomocí smyslohraní trénují pozornost a koncentraci a vydrží se déle soustředit na konkrétní úkoly. 

  • Uklidnit dítě a pomoci mu lépe zvládat stresové situace: Smyslohraní děti uklidňuje, pomáhá bojovat s úzkostnými stavy a dítě je méně vystresované. 

  • Rozvíjet sociální dovednosti: Sensory play pomáhá u dětí rozvíjet sociální dovednosti – učí se lépe ovládat řeč, komunikovat, ale i spolupracovat s dalšími osobami, které si s nimi hrají. 

  • Snížit hmatovou přecitlivělost: U dětí, které mají problém se dotýkat nejrůznějších materiálů, může pomoci právě smyslohraní v tom, že se přestanou bát různých materiálů nebo se ušpinit. 

Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem (3)

5 tipů na nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem

A jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem? Každé dítě je sice jiné, ale pokud chcete s nějakou hračkou začít, nejlepší bude:

  • Mamolína – domácí modelína, která je měkká, voňavá a jedlá – vyrobená z jedlých surovin bezpečných pro děti. Nabízíme nejen jednobarevné varianty, ale i vícebarevné a tematické sety pro rozvoj jemné motoriky a slovní zásoby.
  • Kinetický písek – nabízíme hned tři typy kinetického písku, je na vás, který si vyberete.
  • Vodní Kineťáček – je to vodní typ kinetického písku, který je tužší a hrubší než náš klasický kineťáček a dá se s ním hrát i ve vodě. Nelepí se na ruce a neulpívá na nich. Nezanechává nepořádek a nebarví. 
  • Slizáčci – náš sliz pro děti. Nabízíme hned několik, mezi nejoblíbenější patří pěnový, hedvábnýgumovýgelový. Pro začátek se nejvíce hodí pěnový.
  • Duháčkové tubusy, které obsahují tematické sypké směsi.

Jaké jsou nejlepší smyslové hračky pro děti s autismem (4)

Zdroje

  • Autism Speaks. (n.d.). What are sensory toys and how do they help? [online] Available at: https://www.autismspeaks.org [Accessed 2 Apr. 2024].
  • Our World and Autism. (n.d.). What are Sensory Toys for Autism? Your Guide to Sensory Toys. [online] Available at: https://ourworldandautism.com [Accessed 2 Apr. 2024].
  • The Genius of Play. (n.d.). The Benefits of Sensory Toys for Children with Autism. [online] Available at: https://thegeniusofplay.org [Accessed 2 Apr. 2024].
  • ABA Therapy Resources. (n.d.). Sensory Toys For Autistic Children And Its Positive Impact. [online] Available at: https://abatherapyresources.org [Accessed 2 Apr. 2024].
  • National Autism Resources. (2023). What is a Sensory Toy and How Can they Help? [online] Available at: https://nationalautismresources.com [Accessed 2 Apr. 2024].
  • Sensory University, Inc. (2019). How Do Sensory Toys Help Autism – Their Importance for Children with Autism. [online] Available at: https://sensoryuniversity.com [Accessed 2 Apr. 2024].
  • Playlearn. (2022). How Sensory Toys Can Benefit Children With Autism. [online] Available at: https://www.playlearn.com [Accessed 2 Apr. 2024].
  • Edx Education. (n.d.). How Do Sensory Toys Help Autism? [online] Available at: https://edxeducation.com [Accessed 2 Apr. 2024].